У поверхневих водах річкового басейну Дніпра виявили 161 забруднювач.

Про це повідомила пресслужба Рахункової палати після результатів аудиту, пише "Українська правда".

Уточнюється, що у поверхневих водах спеціалісти виявили гербіцид атразин, метали кадмій і нікель. Також за результатами досліджень стало відомо про перевищення синтетичних речовин, зокрема, сільськогосподарських отрутохімікатів, фармацевтичних препаратів та речовин, які використовується у парфумерії, – синтетичного мускусу, важких металів: цинку та міді, а також ртуті.

Вода у Дніпрі цвіте, що є причиною масового мору риби. Це все може спричинити екологічну катастрофу, а також нести загрозу населенню України.

Незважаючи на те, що показники далеко не в нормі, так вони ще і погіршуються. А через відсутність днопоглиблювальних робіт річка стає мілкою.

Аудит проводився на період до 2021 року. Відповідальним за його проведення був член Рахункової палати Віктор Богун.

Щоб оздоровити басейн Дніпра та поліпшити якість питнох води за останні чотири роки було виділено лише 4,2 млн грн. За ці кошти провели моніторинг стану навколишнього середовища та забезпечення розвитку інформаційних систем екологічного менеджменту.

За той же час використання басейну річки за 2017–2020 роки принесло понад 100 млрд грн до держбюджету.

Щорічний обсяг водозабору з басейну річки складає 7,4 млрд куб. м, або 78,7% забору води з поверхневих водних об’єктів України.

В разі, якщоекологічна ситуація в басейні річки не поліпшиться, виникне необхідність її повного очищення, а це - значні навантаження на держбюджет. Витрати можуть бути у понад 2 тис. разів більші за передбачені видатки з бюджету.

Раніше Hyser писав про те, що курортників сповістили про загрозу на Чорному морі - вода покрилася густим сіро-коричневим слизом, який вбиває риб та інших морських мешканців.

Також Hyser повідомляв, що у Києві повідомили про небезпеку на пляжах.

Нагадаємо, що українцям розповіли, які закордонні курорти відкриті для відвідування цього літа.