Українців попередили, що в містах і, в тому числі, в Києві, з 1 жовтня цього року збільшиться вартість гарячої води і опалення. Так, мова йде про подорожчання на 30-40%, при цьому, в деяких містах вартість цих комунальних послуг може зрости ще більше.

Про це повідомляє портал "Obozrevatel"

Варто підкреслити, що тарифи на тепло розраховуються за таким же принципом, як і на гарячу воду. Основними складовими тарифу є рівень зарплати працівників, холодна вода і газ, податки, трата коштів на поточний і капітальний ремонт, а також електрика.

Основною складовою тарифу, все ж, є ціна на блакитне паливо. За словами фахівця аналітичного центру Асоціації міст України Олега Гарника, ціна на газ становить від 60 до 80% вартості води і тепла. Важливо помітити, що ціна залежить від компанії та обладнання.

Через законопроект "Про житлово-комунальні послуги" і пандемію коронавірусу подорожчання комунальних послуг було, фактично, призупинено. Гарник стверджує, що раніше 1 кубометр коштував всього 4 гривні, а зараз вартість зросла до 7,42 гривень за кубометр.

Лічильник
Лічильник

Крім того, у вартість тарифів на газ додали ще й розподіл, який подорожчав у кілька разів за рік. При цьому, ціна - майже не була врахована. Важливо знати, що зростання тарифів буде для кожної компанії різним, оскільки всі вони споживають різну кількість послуг.

Голова департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко розповів і свої прогнози щодо тарифів. Так, він заявив, що в містах України, де опалення не росло в ціні, не була проведена модернізація теплокомуненерго.

Саме в таких містах тарифи на послуги ЖКГ зростуть на більш, ніж 60 або 70%.

Нагадаємо, що на одному з мостів Києва прорвало трубу тепломережі, через що почалася сильно литися вода в річку.

Як раніше повідомляв портал "Hyser", українцям повідомили про чергове подорожчання комунальних послуг.

Також портал "Hyser" писав, що українці отримуватимуть ще одну платіжну квитанцію за комунальні послуги.