Уряд повідомив про нормативні зміни, які очікують власників та співвласників квартир, які планують їх об'єднувати або "нарізати" з одного об'єкта кілька офісів, смарт-квартир або комерційних приміщень з метою здачі в оренду.

Особливо це відноситься до квартир, які розташовані на перших поверхах, адже саме вони найчастіше використовуються в якості офісних приміщень, пише "ubr".

Згідно з проектом урядової постанови, який був розроблений Міністерством розвитку громад і територій, передбачається "цілий перелік норм і обмежень" для даної категорії нерухомості.

Документ називається "Порядок визначення технічної можливості поділу, об'єднання об'єкта (об'єктів) нерухомого майна або виділення частки з об'єкта нерухомого майна".

Експерт ринку нерухомості Вікторія Берещак каже, що переформатування площ носило хаотичний характер і часто не дотримувалися санітарні норми і техніка безпеки.

Згідно з проектом постанови поділ житла можливо, але за умови дотримання деяких норм. Наприклад, якщо вони будуть складатися з ізольованої сукупності житлових і нежитлових (кухня, санвузол, як мінімум) приміщень.

Крім того, повинен бути окремий вхід-вихід і ізоляція від іншої квартири.

Нежитлові будівлі та групи нежитлових приміщень можуть бути поділені, якщо окремі частини також будуть складатися з ізольованої сукупності з окремим входом на сходову клітку, коридор або вулицю.

Верещак підкреслює важливість окремих виїздів шириною не менше 3,5 метрів, які важливі не тільки для комфорту, але і для під'їзних шляхів автомобілів швидкої допомоги, а також пожежних машин.

Раніше Hyser писав про те, що податкова знайшла спосіб, як здерти з українця гроші.

Також Hyser повідомляв, що українців готують до нових податків за квартиру.

Нагадаємо, що українців закликали заплатити податки за квартири і будинки.