Деякі українські школи скасували навчання в 10-11 класах, почавши реформуватися.

Служба освітнього омбудсмена Сергія Горбачова заявила, що поки починається реорганізація освітньої мережі, а саме — створюються профільні академічні ліцеї, Академії, опорні установи та їх філії, пише "ТСН".

У зв'язку з цим в деяких школах вже повідомили батькам про скасування набору учнів в 10-11 класи. Так, у 2020 році від батьків до освітнього омбудсмена надійшло 82 звернення з 53 населених пунктів.

За словами Горбачова вже є близько десяти звернень, коли в травні учням повідомляють, що 10 класу не буде і вони повинні йти куди хочуть. Він упевнений, що так не робиться і тому службою були запропоновані зміни до Закону.

Він упевнений, що попереджати про зміни в умовах навчання необхідно мінімум за півтора року.

"Якщо ми хочемо з вересня 2023 зробити модернізацію мережі, ми повинні про це повідомити в березні 2022", — зазначив Освітній омбудсмен.

Сергій Горбачов каже, що в одній з київських шкіл план оптимізації був прийнятий ще в 2018 році, але батьків вчасно не попередили про це. Саме тому після закінчення 9 класу учнів поставили перед фактом, що в 10 класі вони більше не зможуть вчитися.

У таких випадках Освітній омбудсмен рекомендує батькам звертатися до місцевих управлінь освіти.

"Батькам треба звертатися в управління освіти із заявою, що дитина планує продовжити навчання в 10 класі і управління освіти дитини обов'язково має влаштувати", — підкреслив Сергій Горбачов.

Нагадаємо, що згідно з реформою НУШ, навчальні заклади в Україні будуть переформатовані і 10-12 класи стануть профільною освітою для учнів. Це будуть спеціалізовані ліцеї і вони будуть працювати, як окремі освітні установи. Повідомляється, що дана реформа буде введена від 2027, а до того діти після 9 класу повинні вчитися в звичайних школах.

Раніше Hyser писав про те, що податкова знайшла спосіб, як здерти з українця гроші.

Також Hyser повідомляв, що українців готують до нових податків за квартиру.

Нагадаємо, що українців закликали заплатити податки за квартири і будинки.