Ті українці, які офіційно не працевлаштовані, не зможуть претендувати на отримання пенсійних виплат.

Але ситуація може змінитися для них в кращу сторону, якщо незабаром змінити законодавчі заходи, пише "Главком".

Міністр соціальної політики Марина Лазебна в ефірі телеканалу "Україна 24" заявила, що в даний час державний орган виконавчої влади України займається розробкою законопроекту для того, щоб вирішити дану проблему.

Новий документ внесе зміни до законодавства, згідно з якими українці, які працюють "в тіні", зможуть отримувати право на нарахування страхового стажу.

Марина Лазебна. Фото: скріншот YouTube-відео
Марина Лазебна. Фото: скріншот YouTube-відео

"У пів мільйона людей не буде необхідних 15 років, які дають їм право піти на пенсію в установленому віці. І ми над цим працюємо. Ми розробили законопроект і відправили його на експертизу в міжнародну організацію праці, і будемо просувати його далі", – заявила Лазебна.

Існує також ще одна проблема, з якою можуть зіткнутися майбутні пенсіонери і це недобір стажу у зв'язку з неповною зайнятістю. Така зайнятість досить поширена в Україні, так як роботодавець платить меншу заробітну плату своєму співробітнику і, відповідно, менші з неї податки. Але в майбутньому неповна зайнятість загрожує недобором стажу для нарахування пенсії.

Нагадаємо, що деякі Українки зможуть вийти за пенсію у віці 50 років. Згідно з пунктом 3 статті 115 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" на це мають право жінки, наділені материнськими пільгами та жінки, які працюють на шкідливих виробництвах.

Раніше Hyser писав про те, що стало відомо, на кого чекають щедрі надбавки у 2022 році.

Також Hyser повідомляв, що Шмигаль готує українців до серйозної новації щодо зарплат.

Нагадаємо, що у Мінсоцполітики похвалилися новими виплатами.