Експерти назвали 8 ознак, за якими можна визначити проблеми з печінкою

Небезпека захворювань печінки полягає в тому, що на ранніх стадіях вони розвиваються непомітно, без явних симптомів, однак запобігти розвитку хвороба можна змінами способу життя, або знаючи, на які незначні симптоми варто звернути увагу. Про це повідомляє "РБК-Україна".

Варто відзначити, що печінка є життєво важливим органом в тілі людини, що виконує більше 500 функцій в людському організмі. Вона розщеплює їжу на в енергію, бореться з інфекціями і виводить токсини. Крім того, печінка — єдиний орган в людському організмі, здатний до відновлення. Проте, піклуватися про її здоров'я вкрай важливо, оскільки в іншому випадку можна зіткнутися з серйозними захворюваннями.

У числі ранніх, непомітних симптомів хвороб печінки можна відзначити наступні вісім симптомів: постійне відчуття втоми і в цілому погіршене самопочуття, втрата апетиту, втрата ваги і м'язів, нудота і блювота, болі в області печінки, поява "павукоподібних" капілярів на шкірі вище рівня талії, червоні плями на долонях і порушення режиму сну.

На більш пізніх стадіях симптомів стає набагато більше. Наприклад, про проблеми з печінкою може свідчити свербіж шкіри, пожовтіння білків очей і шкіри, кінчики пальців стають булавообразнимі. Починають випадати волосся, опухати ноги, здуватися живіт. Поганими ознаками також є темний колір сечі і дуже темний або блідий стілець.

У людей з проблем з печінкою часто відбуваються кровотечі в носі і на яснах, часті спазми, болі в правому плечі. У чоловіків може спостерігатися збільшення грудей і зморщування яєчок, а у жінок — збої або відсутність менструального циклу.

Може здатися, що всі ці симптоми вкрай різні і випадкові, проте від здоров'я печінки залежить безліч процесів в організмі, тому при наявності таких ознак варто звертатися до лікаря.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що вчені знайшли зв'язок між овочами жовтого кольору і здоров'ям очей і шкіри.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українців попередили про те, якої шкоди організму можуть завдати кавуни.

Також "Hyser" писав, що стало відомо, які алкогольні напої можна вживати в жарку погоду.