Уряд заявив про зміни в тарифах, які торкнуться більшу частину українців

Зростання вартості блакитного палива "потягне" за собою тарифи на гарячу воду і тепло для звичайних споживачів, що вдарить по гаманцях українців, які продовжують використовувати централізоване водопостачання. Про це інформаційному порталу "Факти" розповів колишній міністр з питань ЖКП Олексій Кучеренко.

Експерт вважає, що дане подорожчання на собі відчує близько 60 відсотків українців. Це пов'язано з тим, що велика частина українських міст як і раніше знаходиться на центральному теплопостачанні. З урахуванням того, що незабаром почне реалізуватися кампанія з приведення тарифів до собівартості, при якому Центр помилково і недалекоглядно повністю передав процес формування тарифів на місця, проходити все буде важко.

Наприклад, у Тернополі тариф вже зріс на 79 відсотків, у Старокостянтинові — на 65%, а в Кременчуці — на 53%. У столиці в даний момент очікується зростання тарифів на Значення 40-45%, подібні стрибок очікує і Одесу.

Важливим моментом є те, що розмір тарифів після підвищення залежатиме від того, яким тариф у місті був спочатку — заниженим чи ні, оскільки там закладалася інша вартість газу.

Що стосовно причин зростання, експерт вважає, що ціновий стрибок стався тому, що НАК "Нафтогаз" використовує своє становище монопольно, істотно завищуючи ціни. У тарифі на тепло ж газ становить приблизно 75-80% собівартості. Іншими проблемами України в цьому напрямку є низька платоспроможність населення і невирішена проблема з боргами по комунальних платежах.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що стало відомо, які тарифи очікують українців з жовтня поточного року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українцям знизять тарифи на електроенергію, але існує один неприємний нюанс.

Також "Hyser" писав, що українцям розповіли, як можна буде перевірити субсидії не виходячи з дому.