Українським підприємцям загрожує новий вид штрафу.

У Верховній Раді пропонують карати суб'єктів господарювання, якщо у них будуть відсутні дані про їх філії та відділення в Єдиному держреєстрі даних, пише "Обозреватель".

Народні депутати вже внесли на розгляд законопроект під номером 5760 про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення. Автори законопроекту "слуги народу" Елла Рєпіна, Галина Третьякова, Євген Грабар, Олександр Качура.

Документом запропоновано доповнити статтю 164 Кодексу. Згідно зі змінами пропонується посилити адмінвідповідальність підприємцям за неподання, несвоєчасне подання відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про свої відокремлені підрозділи.

Також суб'єкти господарювання нестимуть відповідальність за те, що не внесуть до реєстру зміни в інформації про підрозділи.

І в тому, і іншому випадку підприємцям загрожує штраф у розмірі від 25 до 400 неоподатковуваних мінімумів або 4250-8500 гривень.

За словами авторів законопроекту, практика показує, що юрособи часто відмовляються від держреєстрації власних підрозділів, тому що наразі за це не передбачений штраф. А це ризики для держави, інших підприємців і споживачів. А також обмежуються можливості для держави щодо захисту прав споживачів, здійснення контролю за якістю і безпекою продукції та всіх видів послуг і робіт.

Депутати висловили впевненість, що в разі прийняття законопроекту, юрособи будуть більш відповідальні по відношенню до держреєстрації своїх відокремлених підрозділів.

Нагадаємо, раніше представники Державної податкової служби заявили про збільшення числа випадків, коли на той ІІ інший товар підприємці отримують гроші на власні картки, що дозволяє їм піти в тінь. Це стосується і нянь, репетиторів і продавців різних послуг.

Уряд запропонував штрафувати таких підприємців на суму до 85000 гривень, однак, яким чином вони відстежуватимуть ті чи інші проводки не відомо.

Раніше Hyser писав про те, що з пенсіонерів почнуть здирати додаткові податки.

Також Hyser повідомляв, що українців готують до нових податків за квартири.

Нагадаємо, що експерт стривожив прогнозом щодо підвищення податків в Україні.