Чорне море в Одесі позеленіло.

Вода змінила свій колір через цвітіння потенційно токсичних ціанобактерій, про яке попереджали вчені, пишуть "Факти".

Місцеві ЗМІ також пишуть, що ще однією причиною забруднення моря стали сильні дощі, які призвели до масового потрапляння у воду різного сміття та відходів з міста.

В мережі інтернет з'явилось відео, на которому можно побачити колір води з висоти пташиного польоту.

Відео ресурсу Odessa & Transport

Особливо виражені ці зміни безпосередньо біля берегу, в акваторіях пляжів, відокремлених від відкритого моря хвилерізом.

"Це явище у 2021 році викликано цвітінням ціанобактерій Aphanizomenon flos-aquae. Зараз для цього найбільш сприятливі умови — тепла морська вода (з температурою понад 19−20 градусів) у поєднанні з низькою солоністю і наявністю великої кількості різних органічних речовин у воді", — йдеться у повідомленні.

Відзначимо, що кілька днів потому Одесу також поливали потужні зливи, які викликали підтоплення у традиційних місцях — на вулиці Балківській, Хімічній, Приморській, Дерибасівській та Пересипу.

Нагадаємо, що після злив Чорне море у окупованому Криму набуло сірого кольору через брудну воду, яка стікла у нього після дощів.

Колишній глава Державної екологічної інспекції, член правління ГО "Офіс довкілля" Єгор Фірсов у Facebook показав знімки Чорного моря, зроблені з висоти птичого польоту.

"Так виглядає зараз бухта у Ялті. Це справжня екологічна катастрофа, яку замовчують окупанти. За 7 років анексії на нелегальних сміттєзвалищах Криму накопичилось будівельне сміття та побутові відходи. Днями через потужні зливи звалища просто змило у море", - написав він.

Чорне море, фото: Єгор Фірсов у Facebook

Чорне море, фото: Єгор Фірсов у Facebook

Раніше Hyser писав про те, що Крим заливає потужними дощами, люди не знають, де і як рятуватися.

Також Hyser повідомляв, що жителі і туристи у великій небезпеці - в Ялті через повені 70 крокодилів опинилися на волі.

Нагадаємо, що потоп в Ялті став найсильнішим за останні сто років.