Верховна Рада прийняла закон про підвищення пенсій для чорнобильців

У парламенті прийняли рішення про підвищення пенсійних виплат для чорнобильців. Відповідний закон підтримали 297 народних обранців. На скільки піднімуться виплати цієї категорії громадян, повідомляє unian.

Так, для українців, які брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській атомній станції й в результаті цього отримали інвалідність I групи, пенсії підвищать до 16 тисяч гривень. Громадяни з II групою інвалідності отримуватимуть від 13 тисяч гривень, а для III групи розмір виплат складе від 9 тисяч гривень.

Крім цього законом визначено, що додаткова пенсія за шкоду, яка була заподіяна здоров'ю, і щомісячну компенсацію за втрату годувальника внаслідок аварії на ЧАЕС будуть виплачувати в повному обсязі, незалежно від розміру зарплати або будь-яких інших доходів. Також прийнятим законом визначено, що громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС можуть надаватися інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України.

Варто відзначити, що незабаром надбавку до пенсії отримають і інші українці. Так, з 1 липня в Україні переглянуть прожитковий мінімум, а разом з тим перерахують і пенсії. Українці, які отримують мінімальні пенсії отримають надбавку в розмірі 85 гривень, а максимальна пенсія стане більше на 850 гривень. До слова, це не останнє підвищення пенсійних виплати, яке заплановане у 2021 році. Наприклад, з 1 жовтня пенсіонери віком від 75 років отримають надбавку в розмірі 400 гривень, а також мінімальна пенсія збільшиться до 2,5 тисячі гривень. Вже з 1 грудня в Україні знову переглянуть прожитковий мінімум і у зв'язку з цим мінімальна пенсія підвищиться ще на 100 гривень і складе 2,6 тисячі гривень.

Раніше портал Hyser повідомляв, що розмір мінімальної пенсії в Україні можуть підвищити до 3500 гривень.

Також наш портал інформував, що "Укрпошта" продовжить доставляти пенсії українцям за місцем проживання.

Нагадаємо, що стало відомо, кого мине підвищення пенсій з 1 липня.