У мережі з'явилася інформація про зміни вартості блакитного палива для українців

Не так давно Україна почала формувати тариф на газ для населення на ринковій основі. Так, в ході торгів на українському ринку 1 липня вартість блакитного палива вперше за весь час перевищила позначку в 15 тисяч гривень за тисячу кубометрів газу, тобто за один день вартість ресурсу зросла на півтори тисячі гривень за тисячу кубів. Про це повідомляє iнформаційний портал "Главком".

Повідомляється, що подібне зростання цін відбулося через високий попит і недостатню пропозицію по природному ресурсу. Одночасно з тим, в Європі, на ринок якої орієнтується Україна, також відбулося зростання котирувань.

Таким чином, українські ціни на блакитне паливо підтягнулися слідом за європейським ринком, де 1 липня вартість тисячі кубометрів газу вже перевищувала 15936 гривень. Це означає, що спотові ціни на блакитне паливо в Євросоюзі еже переступили позначку в 400 доларів за тисячу кубів і тримаються на цьому рівні вже цілий тиждень.

До початку наступного опалювального сезону 2021-2022 року український уряд хоче збільшити запасу газу в сховищах до 17 мільярдів кубометрів. Одночасно з тим, минулого тижня глава ТОВ "Оператор ГТС" Сергій Макогон звинуватив "Газпром" у зловживанні монопольним становищем і закликав Єврокомісію вплинути на російську компанію.

В ОДТСУ заявляють, що єдина можливість знизити вартість газу — це збільшити пропозицію, однак через те, що "Газпром" володіє монопольним правом на експорт газу з території РФ і обмежує поставки.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що стало відомо, наскільки зростуть цифри за газ у платіжках українців.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що близько половини українських пенсіонерів торкнеться липневого підвищення виплат.

Також "Hyser" писав, що стало відомо, скільки споживачі платитимуть за світло в липні.