Українців попередили про підвищення ще одного тарифу

Нові ціни на блакитне паливо були тільки "верхівкою айсберга". Експерти прогнозують, що зростання цін на газ спровокує прискорення темпів інфляції в країні, а також призведе до зростання тарифу на доставку газу. Таким прогнозом поділився з порталом НВ аналітик центру DiXi Group Андрій Урста.

Експерт заявив, що нові ціни на блакитне паливо стануть поштовхом для підвищення ще одного тарифу - на доставку газу. Він зазначив, що близько 50% витрат облгазів, пов'язаних з розподілом палива, припадає саме на закупівлю газу для технологічних процесів.

Також за словами аналітика підвищення вартості газу призведе до збільшення заборгованості облгазів перед Оператором ГТС України за додатковий відбір газу. Крім того, буде завдано серйозного удару по роздрібним постачальникам блакитного палива для населення. Андрій Урста підкреслив, що після введення річного тарифу коливання на ринку для невеликих компаній стануть фатальними.

Варто відзначити, що це не єдиний "удар" по гаманцях українців, який загрожує найближчим часом. Так, за словами експертів, ціни на тепло у новому опалювальному сезоні можуть підскочити відразу на 30-40%. При цьому рівень подорожчання залежатиме від регіону. Наприклад, у Києві суми в платіжках можуть збільшитися на 40%, а в інших областях і на всі 60-70%. Після підвищення тарифу опалення однокімнатної квартири буде обходитися приблизно в 2 тисячі гривень. У той же час власникам трикімнатних квартир на 80 квадратів доведеться віддавати 4 тисячі гривень.

Раніше портал Hyser повідомляв, що в уряді визначилися з тим, як змінити тарифи на електроенергію для населення.

Також наш портал інформував, що українців попередили про нові тарифи на комуналку: змусять платити у два рази більше.

Нагадаємо, що названо суми субсидій, які виділили українським сім'ям.