В Україні можливо введуть обов'язкову вакцинацію проти коронавірусу, якщо таке рішення буде прийнято головним державним санітарним лікарем України Ігорем Кузіним.

Про цей "Обозреватель" заявив начальник Головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) у Києві Олег Рубан.

"Якщо він винесе таку постанову, то вона буде обов'язковою до виконання у всіх сферах. І районні, місцеві адміністрації, територіальні органи будуть контролювати це", - заявив він.

Крім того, Рубан зазначив, що у разі відмови від щеплення проти ковід, громадян штрафуватимуть. Він нагадав, що в Україні існує норма щодо захисту населення від інфекційних хвороб. У разі, якщо існує загроза для оточуючих, то за відмову від вакцинації буде передбачено покарання.

Начальник управління Держпродспоживслужби в Києві каже, що якщо дане рішення прийме головний лікар, то воно обов'язково для виконання.

Вакцинація. Фото: скріншот YouTube-відео.
Вакцинація. Фото: скріншот YouTube-відео.

Нагадаємо, що українців почали прищеплювати індійського виробництва CoviShield за ліцензією компанії AstraZeneca 24 лютого.

13 квітня почали вакцинувати китайською вакциною проти COVID-19 CoronaVac виробництва компанії Sinovac в рамках глобальної ініціативи COVAX. У Київській області вакцинувати даним препаратом почали 18 квітня.

Також Україна уклала договір на закупівлю Pfizer за державний рахунок. 6 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що МОЗ уклав договір з Pfizer про постачання 10 млн доз вакцини проти COVID-19.

Раніше Hyser писав про те, що до кінця липня українці можуть отримати щеплення вакциною Pfizer.

Також Hyser повідомляв, що експерт попередила українців про початок карантинних обмежень.

Нагадаємо, що у ВООЗ розповіли, як захиститися від найнебезпечнішого штаму Дельта.