Найбільше за рік злетіли тарифи на газ та електроенергію

В Україні стрімко зростають тарифи, а разом з тим збільшуються і борги за комуналку. Рівень зарплати в країні збільшується не так стрімко, як ціни на комунальні послуги, тому все більше українців не в змозі оплачувати платіжки. Так, на кінець першого півріччя комунальні тарифи в Україні зросли в ціні на 36,4% у порівнянні з червнем минулого року. Про це заявили в Державній службі статистики.

Найбільше по гаманцях українців "вдарили" тарифи на блакитне паливо. У порівнянні з червнем 2020 року газ збільшився в ціні майже в 3 рази. На другому місці - електроенергія. За рік тарифи піднялися на 36,6%. Тарифи на тепло і гарячу воду за рік стали вище на 13,9%. За водопостачання в червні 2021 року українці платять на 11% більше, ніж в цей же період минулого року. Істотно додала в ціні і послуга з водовідведення - на 17,5% за рік.

Також українцям доводиться платити більше за послуги з утримання та ремонту житла, а також за утримання будинків та прибудинкових територій: на 7,9 і 3,7% відповідно.

Варто зазначити, що експерти прогнозують підвищення тарифу на опалення в новому опалювальному сезоні. За попередніми розрахунками суми в платіжках можуть збільшитися на 30-40%, однак рівень подорожчання буде залежати від регіону. За словами експертів якщо в Києві платіжки можуть "важчати" на 40%, то в інших регіонах на всі 60, а то і 70%. Так, наприклад, опалення маленької однокімнатної квартири українцям може обходитися у 2 тисячі гривень, а за простору трикімнатну квартиру доведеться платити вже 4 тисячі гривень.

Раніше портал Hyser повідомляв, що в уряді визначилися з тим, як змінити тарифи на електроенергію для населення.

Також наш портал інформував, що українців попередили про нові тарифи на комуналку: змусять платити у два рази більше.

Нагадаємо, що названо суми субсидій, які виділили українським сім'ям.