Відомий в Україні дитячий лікар Євген Комаровський розповів про нюанси використань йоду

Євген Комаровський - педіатр-експерт, до думки якого прислухається величезна кількість мам, та й тим він стосується не тільки пов'язаних з дитячими хворобами, але і наприклад, з коронавірусом. Цього разу у своєму офіційному профілі в соціальній мережі Instagram Комаровський відповів на запитання від аудиторії, пов'язане з "наболілою" дітям темою — йодом.

Так, в Україні, та й у багатьох інших країнах колишнього Радянського Союзу, 5-відсотковий спиртовий розчин використовується як антисептичний засіб. Комаровський зазначає, що в цілому засіб дійсно нешкідливо і справляється зі своїм призначенням, якщо, наприклад, наносити розчин йоду на краї рани, а не на її поверхню, проте завжди його використовувати все ж не варто.

Комаровський звернув увагу глядачів на те, що застосовувати йод для дітей до одного року вкрай не рекомендується. Він пояснив, що 5-відсотковий розчин йоду може завдати більше шкоди, ніж користі, оскільки він викликає подразнення шкіри у дітей. І чим молодша дитина, тим вище ймовірність виникнення роздратування вище. Тому дітям до одного року використовувати категорично не рекомендується. Також варто розуміти, що навіть дітям у віці від одного до п'яти років обробляти рани і порізи йодом також небажано, однак якщо така необхідність все ж існує, то розчин слід розбавити один до одного зі спиртом або горілкою.

Крім цього, доктор звернув увагу на ще одну "шкідливу звичку" бабусь, пов'язану з йодом — йодні сіточки. За словами Комаровського, робити подібні малюнки на тілі дитини категорично заборонено.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що стало відомо, яке м'ясо здатне спровокувати інсульт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українці виявилися шоковані цінами на перші кавуни в цьому році.

Також "Hyser" писав, що експерти розповіли, яку небезпеку можуть становити кондиціонери.