Вже в поточному році український уряд може схвалити накопичувальну систему пенсійного забезпечення.

Якщо це станеться, внески на "другу пенсію" можна буде платити з 2023-2024 року, пише "Апостроф".

Міністр соцполітики Марина Лазебна повідомляє, що в даний час орган працює з депутатами, щоб закон був прийнятий Верховною Радою. Після того, як це відбудеться, протягом півтора років буде готуватися підзаконна база, інфраструктура.

"І якщо буде прийнятий в 2021 році, то перші внески підуть в 2024. Попрацюємо краще-можуть піти в 2023-му", - говорить вона.

Глави відомства розповідає, як працюватиме нова система: із зарплати українців збиратимуть по 4% на спеціальний рахунок; гроші інвестуватимуть; зібрані гроші при з 60 років платитимуть у вигляді другої пенсією.

За словами Лазебної, нововведення стане обов'язковим для найманих працівників, але для деяких категорій людей воно може стати добровільним. Вона каже, що накопичувальна пенсія необхідна для того, щоб керувати своїм майбутнім пенсійним накопиченням.

На прикладі взяли українця і його зарплату в 15 тисяч. Так, якщо щомісяця протягом 35 років він буде відкладати на "другу пенсію", то її розмір складе близько 3 тисяч гривень.

Нагадаємо, що до кінця поточного, 2021 року, в Україні зростуть пенсії для різних категорій населення.

Пресслужба ПФУ повідомила, що українські пенсіонери від 75 до 80 років з 1 жовтня отримуватимуть виплати в розмірі до 400 гривень. Мінімальний розмір пенсії встановлюється на рівні 2500 грн.

З 1 грудня підвищення мінімальної пенсії очікується на 80 гривень. Пенсіонери отримуватимуть 1934 гривні замість 1854. Також зростуть надбавки і доплати.

Крім того, з 1 грудня очікується зростання мінімальної зарплати з 6000 до 6500 гривень. У зв'язку з цим зросте і розмір мінімальної пенсії для громадян від 65 років.

Раніше Hyser писав про те, що стало відомо, на кого чекають щедрі надбавки у 2022 році.

Також Hyser повідомляв, що Шмигаль готує українців до серйозної новації щодо зарплат.

Нагадаємо, що у Мінсоцполітики похвалилися новими виплатами.