Україна будує дамбу на 107-му кілометрі Північно-Кримського каналу на Херсонщині, щоб не допустити постачання дніпровської води в окупований Крим.

Повідомлчється, що будівництво знаходиться вже на остаточній стадії и будівля завершена на 80%, пишуть "Факти".

Постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич каже, що станом на зараз на цьому етапі будівництва вже вистачить, щоб вода не попала на півострів.

"Якщо щось раптово станеться з дамбою на 91-му кілометрі, то дамба на 107-му кілометрі свою задачу виконає", — сказав Кориневич на брифінгу, додавши, що добудувати дамбу повністю поки немає можливості через брак відповідного бюджетного фінансування.

Він запевняє, що дніпровська вода потрапить на окупований Кримський півострів тольки після того, як він буде деокупований і це чітко зафіксовано в Стратегії деокупацію і реінтеграції регіону.

Нагадаємо, що раніше перший президент України Леонід Кравчук розповів у скільки обійшовся Україні Кримський півострів. За його словами, це був дорогий подарук.

Офіційно Крим був включений до складу УРСР 19 лютого 1954 року указом Президії Верховної Ради СРСР. Кравчук каже, що це рішення було прийняте після поїздки на півострів першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова.

Після війни на півострові спостерігалися проблеми з водою. Врожай був дуже невеликий. До 1953 року на весь Крим працювали лише три магазини, в яких можна було купити хліб. Також було декілька м'ясопродуктових й молочних магазинів.

Щоб відродити інфраструктуру півострова українська влада вклала біля 105 млрд доларів. Тому, вважає Кравчук, передача Криму для України була довольно витратною.

Раніше Hyser писав про те, що президент РФ Володимир Путін віддав розпорядження російським військовим у разі необхідності блокувати Керченську протоку.

Також Hyser повідомляв, що політолог назвав дату краху Росії, в цьому зіграє роль і окупація Криму.

Нагадаємо, що відомий політолог з РФ зробив прогноз щодо падіння режиму Путіна.