Українцям розповіли, який у природі існує замінник ліків-знеболюючих

Нерідко люди стикаються з необхідністю вживати знеболюючі препарат, ефект яких заснований на взаємодії з опіоїдними рецепторами в мозку, за рахунок чого становлять небезпеку у вигляді побічних ефектів, властивих природним опіатам на зразок морфіну. В результаті у людини виникає небезпека передозування і залежність. Інформаційний портал "Жіночий світ"розповів, чим можна замінити такі препарати.

Так, співробітники Віденського медичного університету поставили перед собою завдання відшукати знеболюючі речовини в соняшнику. У народній медицині екстракти соняшнику використовувалися в якості протизапального і знеболюючого. На основі цієї інформації вчені вирішили знайти молекулу, що володіє подібними властивостями. Ця молекула називається інгібітором трипсину, він же SFTI-1. Цю молекулу вдосконалили, замінивши частину динорфинами, природними опіатними пептидами, які синтезуються в головному і спинному мозку.

Дослідники провели експерименти з 19 гібридними пептидами, які зроблені на основі соняшникової SFTI-1 і динорфінів. З'єднання виявилися напрочуд стабільними, ефективними, і, що найголовніше, діяли не на мозок, а в периферії, тобто у внутрішніх органах, що вимагають знеболювання.

Експерименти проводилися на мишах, і пептиди позбавляли гризунів від болю в животі, при цьому не порушуючи координацію рухів, не викликаючи апатію і сонливість. Якщо клінічні випробування пройдуть успішно, то пептиди на основі молекули з соняшнику можуть стати новим аптечним анальгетиком.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що у Міністерстві охорони здоров'я зробили заяву щодо штаму "Дельта".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що медики розповіли, кому малина може не принести користь, а нашкодити.

Також "Hyser" писав, що стало відомо, яка риба продовжує роботу серця.