У банках розповіли, які вимоги надаються до певних банкнот для прийому

Останнім часом велика кількість українців зіткнулися з проблемою, коли банки і обмінники відмовляються приймати долар, що, звичайно, викликає безліч обурення і скарг у людей. Інформаційний портал "OBOZREVATEL" розповів, які саме купюри в українців точно не візьмуть.

Так, один з жителів Києва, Олександр, опинився в ситуації, коли в обміннику у нього відмовилися приймати 100-доларову купюру, оскільки на ній була пляма. Все б і добре, проте тиждень тому в подібному вигляді купюру йому видали в обмінному ж пункті, і касира це ніяк не стурбувало. В результаті йому порадили здати купюру як зношену, що чоловіка не дуже влаштувало, оскільки вартість такої купюри в два рази нижче.

Бувають і ситуації, коли в руки людини потрапляє купюра, на якій ручкою зроблено напис. Купую подібну банкноту, людина може і не підозрювати про те, що це може стати проблемою, оскільки раніше такі купюри брали, а зараз їх залишається тільки здавати по в два рази зниженою ціною.

У Національному банку України позначили, що касир може не прийняти купюру у разі, якщо вона порвана, має кілька пошкоджень одночасно, плями, штучні забруднення, такі як сліди ручки, фарби, тощо, і, нарешті, якщо купюра зношена.

Купюра вважається зношеною, якщо у неї забруднена одне або обидві сторони, що призводить до зміни кольору або зниження яскравості більш ніж на 8-10%. Також купюра зношена, якщо на ній присутній надрив більш ніж на 5-10 міліметрів, в тому числі, якщо надрив склеєний клеєм, папером або скотчем.

Якщо в банкноті присутні отвори з діаметром більше 3-4 міліметри, відсутній один або більше кутів, краю купюри, так, що її довжина або ширина знижена більш ніж на 2-3 міліметри, є написи і штампи, які ускладнюють визначення купюри, вона також вважається зношеною.

Нарешті, якщо поверхня або захисні шари купюри змінені внаслідок механічного впливу, тобто гроші обпекли, випрали, вони вигоріли на сонці і т.д., а також коли банкнота занадто сильно потерта, здати її можна тільки за половину ціни.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що ПриватБанк попередив українців про подорожчання частини послуг.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у парламенті визначили плани в державі на наступні три роки.

Також "Hyser" писав, що прем'єр міністр Шмигаль пообіцяв українським медикам зарплати більш ніж в 1000 доларів.