В уряді заявили про плани на зміни комунальних платежів

В Кабінеті Міністрів опублікували "Прогноз економічного і соціального розвитку України на 2022-2024 роки", в якому, серед іншого, позначено, як зростатимуть тарифи на житлово-комунальні послуги для споживачів. Про це повідомляє iнформаційний портал "Finance.ua".

Так, в даному прогнозі сказано, що щороку з 2022 року по 2024 рік тарифи будуть рости. Так, наприклад, в наступному році українцям потрібно буде приготуватися до того, що тарифи на ЖКП зростуть на 6 відсотків, потім, в 2023 році — ще на 5 відсотків, в 2024 році вартість ЖКП знову підвищиться на 5 відсотків.

Тим не менш, голова Комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олег Попенко не згоден з таким прогнозом уряду і заявляє, що не бачить підстав саме для таких розрахунків.

Він звернув увагу на те, що в Україні поки не змінилася формула формування собівартості комунальних послуг, крім того, уряд ще не знайшов мільярди доларів для того, щоб модернізувати житлово-комунальне господарство.

Експерт заявляє, що вартість комунальних послуг продовжить рости приблизно на 20 відсотків на місяць і поки немає ніяких факторів, які сприяли б їх зменшенню. Одночасно з тим, експерти вказують на конкретні передумови до зростання цін на опалення, а саме зростання ціни на газ, оскільки українські ціни "прив'язали" до європейських бірж.

У ситуації, що склалася експерти звинувачують уряд, які в лютому 2021 року підписали меморандум з ТКЕ, який так і не почав виконуватися. Нагадаємо, що ТКЕ обіцяли компенсувати різницю в ціні газу, однак за фактом ніхто нічого не компенсує, в результаті чого вартість тепла може зрости на 30 відсотків, якщо уряд не почне діяти.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українцям заявили, що подорожчання комуналки почнеться зі столиці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що стало відомо, коли і наскільки уряд підвищить мінімальну зарплату.

Також "Hyser" писав, що у мережі з'явилася інформація про те, що через масштабний збій в роботі "Приватбанку" в українців два рази списали гроші.