У Рівненській області велика ймовірність випадання кислотних дощів внаслідок аварії на хімпідприємстві.

Про це повідомляє Укргідрометцентр, пише "ТСН".

У вівторок, 20 липня, на хімзаводі під назвою "Рівнеазот" стався витік газу. Над заводом піднялася яскраво-помаранчева хмара, яка досить сильно налякала місцевих жителів.

У мережі стали з'являтися відеозаписи незвичайного явища.

У ДСНС у Рівненській області про подію дізналися з соцмереж. З заводу інформація не надходила.

Рятувальники одразу зв'язалися з диспетчерами підприємства, які повідомили, що сталася аварійна зупинка агрегату в цеху азотної кислоти. Постраждалих в результаті інциденту немає. Заводчани відразу ж звернулися в екологічну інспекцію, щоб ті взяли проби повітря.

Влада заводу каже, що в повітря піднялися нітрозні гази в невеликій кількості, які не становлять небезпеку для людей. Показники якості повітря знаходяться в межах допустимих норм.

Міський голова Рівного Олександр Третяк зазначив, що через викид газів загрози для місцевих жителів немає.

Причин, за якими стався витік газів, розглядають дві. Одна - це те, що матеріал трубопроводу, в якому була небезпечна речовина не відповідав заявленим характеристикам виробника. А друга причина - це корозія труби внаслідок взаємодії з розігрітою кислотою.

Кандидат хімічних наук Гліб Репіч заявив, що цей газ дуже небезпечний для людини і може викликати набряк легенів і навіть смерть. Найгірше те, що він важчий за повітря і стелиться по землі. Тому вдихати його дуже небезпечно. Але є плюс і це дощова погода - газ розчиняється у воді.

Тим, хто живе поблизу заводу, хімік порадив закрити вікна.

В Укргідрометцентрі попередили людей, що живуть поблизу заводу, в них можливі кислотні дощі. Разом з тим там запевнили, що серйозної загрози для життя немає.

Поліція відкрила кримінальне провадження через порушення правил безпеки на хімпідприємстві.

Раніше Hyser писав про те, що в Іжевську, в мікрорайоні містечко металургів, на станції підйому води стався викид хлору.

Також Hyser повідомляв, що на території підприємства Технодом Альянс в Мелітополі стався вибух.

Нагадаємо, що у Мексиканській затоці сталася серйозна екологічна катастрофа.